Sunday, February 4, 2007

Asam Pedas Ikan Pari


Ha..masakan ini berpandukan pada citarasa masing2..jika nak masam..tambahlah kemasamannya. Makanan orang Melaka nih. Sedap jugak..

Bahan - bahan

500 gm ikan pari - dibersihkan
20 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sm halia
2 sm kunyit hidup
Sedikit belacan
* cili kerini, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan belacan dikisar (A)
5 biji belimbing buluh
Air asam jawa secukupnya
Daun kesum, serai, minyak masak dan garam


Cara membuat

1. Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan (A) sehingga berbau
2. Masukkan air asam jawa, serai dan daun kesum.
3. Apabila mendidih, masukkan ikan dan garam. Masak hingga mendidih.

No comments: