Wednesday, February 7, 2007

Kari Kepala Ikan


Haa...hari nih kita masak kari kepala ikan yg simple dan sedap...makan dengan nasi sedap nih...jagan lupa untuk mencuba ye...senang je...campak...campak...siap,makan dan kenyang. Cubalah ye...


Bahan - bahan

Kepala ikan - dibersihkan
10 biji kacang bendi
100 gm serbuk kari + sedikit air
50 gm serbuk cili
50 gm serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan manis
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
* bawang besar & bawang putih dikisar (A)
1 tangkai daun kari
1 biji tomato
Air asam jawa secukupnya
Minyak masak & garam

Cara membuat

1. Masukkan kepala ikan dalam bekas yang berisi air asam jawa. Rendamkan selama 15 minit. Angkat dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Tumiskan halba, jintan manis, biji sawi, rempah kari dan daun kari.
3. Masukkan bahan (A) dan dikacau rata. Kemudian masukkan air asam jawa, serbuk ketumbar, serbuk cili dan serbuk kunyit. Kacau rata.
4. Apabila mendidih, masukkan kepala ikan, bendi, garam dan masak lagi hingga mendidih.
5. Masukkan tomato. Dah siap..Mudahkan..

No comments: