Friday, February 16, 2007

Mee Bandung




Makanan yg mudah dan menyelerakan. Jangan tak cuba.


Bahan - bahan

200 gm mee – dicelur
Sedikit daging lembu (dihiris mengikut keselesaan)
Sedikit daging ayam (dihiris mengikut keselesaan)
3 ekor udang basah
Sedikit tauge
1 sudu besar cili kisar
1 ulas bawang putih
1 mangkuk stok ayam
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kacang tanah – ditumbuk
1 biji limau kasturi
1 biji telur
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang
Minyak masak, garam & gula pasir

Cara membuat

1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan cili kisar.
2. Masukkan stok ayam dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, garam dan gula pasir. Biarkan merenih.
3. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, daging lembu dan ayam serta sawi.
4. Apabila mendidih, pecahkan telur dan biarkan hingga telur keras. Tutupkan api.
5. Cara menghidang; masukkan mi dan bubuh tauge ke dalam mangkuk.
6. Bubuhkan cili merah, daun bawang, daun sup dan limau kasturi. Tuangkan kuah tadi mengikut kselesaan anda. Siap dihidang dan boleh dimakan.

No comments: