Saturday, February 24, 2007

Ayam Kung-po




Bahan-bahan
300 g dada ayam, tanpa kulit
8 g cili kering, dipotong menyerong dengan panjang 2 sm
25 g (5 sudu teh) minyak sayuran
30 g kacang gajus, dibakar tanpa minyak
100 g sengkuang cina segar (dalam tin), dipotong dadu
daun bawang dan daun ketumbar untuk hiasan

Bahan-bahan (A)
10 g (2 sudu teh) kicap cair
40 ml (2 sudu makan) air
10 g (2 sudu teh) tepung jagung

Bahan-bahan (B)
10 g (2 sudu teh) kicap cair
10 g (2 sudu teh) gula
2.5 g (1/2 sudu teh) minyak bijan
5 g (1 sudu teh) sos Lea & Perrin
40 ml (2 sudu makan) air
5 g (1 sudu teh) tepung jagung

Cara memasak

  1. Gunakan bahagian tumpul pisau pembelah, tumbuk ayam dengan ringan dan hiriskan.

  2. Gaulkan ayam dengan bahan-bahan (A) dan perap selama 20 minit.

  3. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Bila minyak sudah panas, tumis cili kering dengan kepanasan sederhana selama 30 saat. Masukkan ayam dan sengkuang cina dan tumis sehingga ianya bertukar warna.

  4. Masukkan bahan-bahan (B) dan tumis sehingga semua bahan-bahan sebati dan kuahnya pekat mengikut kesukaan.

  5. Akhir sekali, masukkan kacang gajus, hias dengan daun bawang dan daun ketumbar. Hidang dengan nasi.

Monday, February 19, 2007

macdonalds rap

rehatkan minda kejap

Friday, February 16, 2007

Mee Goreng Mamak




Selalu sangat kita rakyat Malaysia ke Mapley2 utk makan dan minum. Hidangan Mee Goreng Mamak pasti akan diminta. Jadi di sini kita boleh cuba membuatnya sendiri. Cubalah. Mudah.

Bahan - bahan

200 gm mee kuning
Sedikit tauge
2 ulas bawang putih – ditumbuk
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tomato
1 keping tauhu goreng
Sedikit kobis & sawi
1 biji telur
* 2 sudu besar kuah kacang
Sedikit timun & tomato
Sedikit garam & minyak masak


Bahan kuah kacang

500 gm kacang tanah – direndam semlaman. Buang kulitnya.
Sedikit bawang putih & bawang merah
Sedikit serbuk cili
Sedikit ikan bilis
* Kesemua bahan ini dikisar


Cara membuat

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumiskan bawang putih hingga berbau.
2. Masukkan cili kisar dan masak hingga garing.
3. Kemudian masukkan sawi, tauge dan kobis.
4. Seterusnya masukkan telur, kicap, sos tomato dan garam. Kacaukan hingga sebati.
5. Akhir sekali, masukkan kuah kacang, mee dan goreng dengan api yang kuat.
6. Apabila menghidang, bubuhkan tomato, limau nipis dan timun diatasnya.

Mee Bandung




Makanan yg mudah dan menyelerakan. Jangan tak cuba.


Bahan - bahan

200 gm mee – dicelur
Sedikit daging lembu (dihiris mengikut keselesaan)
Sedikit daging ayam (dihiris mengikut keselesaan)
3 ekor udang basah
Sedikit tauge
1 sudu besar cili kisar
1 ulas bawang putih
1 mangkuk stok ayam
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kacang tanah – ditumbuk
1 biji limau kasturi
1 biji telur
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang
Minyak masak, garam & gula pasir

Cara membuat

1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan cili kisar.
2. Masukkan stok ayam dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, garam dan gula pasir. Biarkan merenih.
3. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, daging lembu dan ayam serta sawi.
4. Apabila mendidih, pecahkan telur dan biarkan hingga telur keras. Tutupkan api.
5. Cara menghidang; masukkan mi dan bubuh tauge ke dalam mangkuk.
6. Bubuhkan cili merah, daun bawang, daun sup dan limau kasturi. Tuangkan kuah tadi mengikut kselesaan anda. Siap dihidang dan boleh dimakan.

Thursday, February 8, 2007

Nasi Lemak

Nasi Lemak merupakan makanan rutin rakyar Malaysia.Tapi jgn ambil selalu ye..

Bahan - bahan


2 pot beras
1 1/2 biji kelapa
3 biji telur rebus
1 helai daun pandan
Sedikt kacang goreng, ikan bilis goreng, timun & garam

Bahan sambal tumis

300 gm ikan bilis
1 biji bawang besar-dihiris
20 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
Sedikit belacan
(cili kering, bawang merah & belacan) - dikisar (A)
Sedikit air asam jawa, garam, gula pasir & minyak masak

Cara membuat

1. Beras dibersihkan. Masukkan beras, sedikit garam, daun pandan dan santan secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga nasi kering.
2. .Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan (A) hingga garing. Masukkan air asam jawa.
3. Apabila mendidih,masukkan bawang besar, garam, gula pasir dan ikan bilis. Masak hingga sambal pekat.
4. .Hidangkan dengan timun, telur rebus ( telur goreng pun boleh juga ), kacang goreng dan ikan bilis goreng.

Wednesday, February 7, 2007

Kari Kepala Ikan


Haa...hari nih kita masak kari kepala ikan yg simple dan sedap...makan dengan nasi sedap nih...jagan lupa untuk mencuba ye...senang je...campak...campak...siap,makan dan kenyang. Cubalah ye...


Bahan - bahan

Kepala ikan - dibersihkan
10 biji kacang bendi
100 gm serbuk kari + sedikit air
50 gm serbuk cili
50 gm serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan manis
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
* bawang besar & bawang putih dikisar (A)
1 tangkai daun kari
1 biji tomato
Air asam jawa secukupnya
Minyak masak & garam

Cara membuat

1. Masukkan kepala ikan dalam bekas yang berisi air asam jawa. Rendamkan selama 15 minit. Angkat dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Tumiskan halba, jintan manis, biji sawi, rempah kari dan daun kari.
3. Masukkan bahan (A) dan dikacau rata. Kemudian masukkan air asam jawa, serbuk ketumbar, serbuk cili dan serbuk kunyit. Kacau rata.
4. Apabila mendidih, masukkan kepala ikan, bendi, garam dan masak lagi hingga mendidih.
5. Masukkan tomato. Dah siap..Mudahkan..

Sunday, February 4, 2007

ketupat daun palas

Resepi Ketupat Daun Palas

Ketupat Daun Palas Recipes

Recipe Category: Resepi Kuih Raya (Special Cakes Recipes)
Recipe submitted by: Noriza Ahmad

Recipe Rating (1 Voters): Recipe Rating (8/10)

Masakan Melayu (Melaysian Cuisine Recipes)




Bahan-Bahan: [Ingredients]

4 tin susu beras pulut
1 biji kelapa (ambil santan pekat)
Sedikit garam
Daun palas secukup kegunaan

Cara Memasak: [Cooking Instruction]

Beras pulut dibersih, kemudian direndam, dibasuh dan toskan airnya. Setelah itu dikukus separuh masak.

Angkat & gaulkan dengan santan yang dicampur garam, kukuskan semula. Bila pulut telah masak angkat & sejukkan setelah itu bungkuskan didalam daun palas & rebus didalam air panas yang telah mendidih sehingga cukup tanak.

Setelah itu keluarkan & gantungkan supaya sejuk.

Asam Pedas Ikan Pari


Ha..masakan ini berpandukan pada citarasa masing2..jika nak masam..tambahlah kemasamannya. Makanan orang Melaka nih. Sedap jugak..

Bahan - bahan

500 gm ikan pari - dibersihkan
20 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sm halia
2 sm kunyit hidup
Sedikit belacan
* cili kerini, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan belacan dikisar (A)
5 biji belimbing buluh
Air asam jawa secukupnya
Daun kesum, serai, minyak masak dan garam


Cara membuat

1. Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan (A) sehingga berbau
2. Masukkan air asam jawa, serai dan daun kesum.
3. Apabila mendidih, masukkan ikan dan garam. Masak hingga mendidih.

Masak Lemak Pucuk Paku


Wah..wah..wah.. resipi ini adalah resipi tradisional yang amat menyelerakan. Cubalah ye.

Bahan - bahan

1 ikat pucuk paku
10 tangkai cili padi
1 sm kunyit hidup
* cili padi dan kunyit hidup dikisar
½ biji kelapa - ambil santan
1 keping asam keping
Sedikit ikan bilis
1 batang serai & garam


Cara membuat


1. Pucuk paku dipotong dan dibersihkan.
2. Tuangkan santan ke dalam periuk. Masukkan bahan yang dikisar, serai dan ikan bilis. Panaskannya hingga mendidih.
3. Kemudian masukkan pucuk paku, garam dan masak hingga pekat dan naik baunya.